Sider

torsdag 23. juli 2009

Gangsperr


Etter ikke å ha trent skikkelig på flere uker, også gå rett på to dager på rad med høy puls og step/styrke sier kroppen ifra.

Gangsperr, eller stølhet i musklene som resten av landet sier, kan skyldes en av to ting.

For de som ser på Tour de France for tiden, har det vært mye snakk om anaerob terskel og melkesyre. Dersom en får for mye melkesyre, noe som skjer når en overstiger anaerob terskel og produserer mer melkesyre enn kroppen klarer å kvitte seg med, får en muskelstølhet. Denne stølheten kommer ganske raskt etter aktivitet, som oftest innen en time.

Du har kanskje opplevd å trene styrke, og kjenne deg i god form neste dag, helt til kvelden kommer, og du plutselig får gangsperr, et helt døgn etter selve treningen. Da er det DOMS som står for delayed onset muscle soreness, som insetter. Dette skyldes små rifter i muskulaturen, som kommer ved styrke eller beveglighetstrening. Disse må til for at muskelen skal bli sterkere/lengre.

For min del skyldes trolig stivheten melkesyre. Tirsdagens time med høy puls var ganske heftig, og allerede etter en time kjente jeg stølheten komme.

I dag skal derfor kvelden tilbringes på sofaen. Og det med god samvittighet :)

Ha en fin kveld

2 kommentarer: